Indija
0

U sukobima hindusa i muslimana četiri žrtve

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U sukobima između hindusa i muslimana u zapadnom indijskom gradu ubijeno je najmanje četvero ljudi a 80 povrijeđeno, što je prinudilo policiju da uvede policijski sat, saopćio je zvaničnik u ponedjeljak.

Nasilje je buknulo u nedjelju kada su neki muslimani počeli cijepati plakate koje je postavila hinduistička grupa blizu njihovih prodavnica u Dhuleu, gradu oko 300 km sjeveroistočno od Mumbaija, indijske finansijske i prijestonice zabave, saopćio je policajac Jeet Patel, javio je AP.

Lokalni muslimani usprotivili su se plakatima na kojima se traži od hindusa da se osvijeste nakon niza bombaških napada širom Indije, koja ima hinduističku većinu.

Grupa koja se naziva Indijski mudžahedini preuzela je odgovornost za neke bombaške napade.

Muslimani i hindusi napadali su jedni druge kamenjem i zapalili nekoliko prodavnica, kazao je Patel. Policija je ispaljivala suzavac i hice upozorenja kako bi rastjerala nasilnike, kazao je.

Vojnici su također pozvani da kontroliraju rulju a policijski sat je uveden u regiji, saopćio je Patel.

Kazao je da su tri osobe ubijene u nasilju i samo jedna u policijskoj vatri.

Muslimani čine skoro 25 posto od 550.000 stanovnika Dhulea. Čarke i neslaganja povremeno dovode do sukoba između dvije zajednice koje žive i rade zajedno.

Indijski muslimani, na koje otpada oko 14 posto od skoro 1,1 milijarde indijskog stanovništva, daleko zaostaju za hinduskom većinom u većini društvenih pokazatelja - od pismenosti do prihoda po glavi stanovnika.