Svijet
0

U Suecu američki brod otvorio vatru na egipatski čamac

FENA
S teretnog broda koji je iznajmila američka mornarica otvorena je vatra kada mu je u ponedjeljak uvečer u blizini Sueckog kanala prišao egipatski motorni čamac, dok su u utorak egipatski i američki zvaničnici davali oprečne izvještaje o žrtvama.

Egipatski sigurnosni izvori i svjedoci kažu da je u pucnjavi ubijen jedan egipatski trgovac koji se nalazio u čamcu, a da su dvije osobe ranjene, dok američka mornarica tvrdi da nema žrtava, javio je Reuters.

Mali egipatski čamac prodavao je robu brodovima koji prolaze kroz Suecki kanal, saopćili su egipatski izvori.

Američka mornarica kaže da je teretnjak Global Patriot, iznajmljen nakratko vojsci, ispalio upozoravajuće hice u blizini egipatskog čamca tek nakon što se taj oglušio o verbalnu i signalnu naredbu da ne prilazi.

U svom saopćenju američka mornarica navodi da je "nekoliko čamaca prišlo Global Patriotu dok se pripremao za prolaz kroz Suecki kanal".

"Čamci su dozvani i upozoreni na arapskom jeziku i savjetovano im je da se udalje. Jedan mali čamac je nastavio da se približava brodu i na njega su ispaljena dva seta upozoravajućih hitaca na 20-30 metara ispred krme čamca. Svi meci su ispaljeni u more i nema žrtava", tvrdi američka mornarica.

Egipatski izvori, koji su govorili pod uobičajenim uvjetom da ostanu neimenovani, precizirali su da je Muhamed Fuad Afifi Gafer ubijen mecima ispaljenim s američkog broda i sahranjen u utorak nakon što su egipatske vlasti predale njegovo tijelo porodici.

Brod Global Patriot čekao je da prođe kroz Suecki kanal, između Crvenog mora i Sredozemlja, koji američki brodovi koriste na putu za Zaliv i nazad.

Mornarica je zakupila taj brod u februaru da bi prenosio vojne potrepštine na različite lokacije, među kojima i Zaliv, rekao je Reutersu mornarički oficir Nathan Christensen.