Bolnice van funkcije
3

U Sudanu uhapšen doktor koji je kritikovao vojsku koja je preuzela pošiljku WHO-a

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Alaaeldin Nugud, doktor iz Sudana, koji je kritikovao vojsku zbog preusmjeravanja pomoći od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i onemogućavanja da ona dođe do onih kojima je potrebna uhapšen je u subotu.

On je ranije rekao saudijskoj TV stanici al-Hadath o tome kako vojska preusmjerava pomoć od onih kojima je potrebna.

"Pošiljka Svjetske zdravstvene organizacije stigla je u Port Sudan i vojska je preuzela", rekao je i dodao da je bolnica sada pretvorena u kasarnu.

Nugudova supruga Ridab Idres, koja je pobjegla u Egipat sa njihovom kćerkom, rekla je da su ga uhvatili naoružani policajci u civilu i da je njegov mlađi brat pretučen.

Svjetski program za hranu (WFP) je u utorak rekao da je 17.000 metričkih tona pomoći u hrani izgubljeno zbog pljačke od početka borbi između vojske i Snaga za brzu podršku, paravojne grupe, sredinom aprila.

Sudan je već prije rata bio pogođen siromaštvom, a trećina od njegovih 45 miliona ljudi oslanjala se na humanitarnu pomoć.

Predjeli glavnog grada Kartuma više nemaju tekuću vodu, struja je dostupna samo nekoliko sati sedmično, a tri četvrtine bolnica u zonama borbenih dejstava je van funkcije.