Konfliktno područje
5

U Sudanu se nastavljaju masovna ubijanja tokom sukoba pristalica vlasti i opozicije

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Političari i novinari često pitaju: Gdje je sljedeći Mijanmar? Gdje će biti sljedeća Sirija? Pogoršanje situacije u Sudanu sada predstavlja test snage i odlučnosti svjetskih sila koje su u stanju utjecati na smirivanje sukoba.

U posljednjih deset dana najmanje 124 osobe su ubijene, a više od 700 je povrijeđeno dok su protesti zahvaćali Khartoum. Sve su češći izvještaji i o seksualnom nasilju, masovnim hapšenjima, pucnjavama u medicinskim ustanovama i tijelima koja plutaju u rijeci Nil.

Osim Khartouma, u historijskim konfliktnim područjima bilo je većih masakara, gdje rani izvještaji ukazuju na to da se ljudi ubijaju u još većem broju.

Ovo pogoršanje je, nažalost, bilo predvidljivo, a rizik nastavka ubijanja, kako u glavnom gradu, tako i u ruralnim regionima, izuzetno je visok.

Mirni protesti su naišli na brutalno nasilje naoružanih grupa povezanih s vladajućim Prijelaznim vojnim vijećem. Ono je u velikoj mjeri pod kontrolom generala Mohameda Hamdana Hemetija Dagola koji je bio jedan od učesnika u zločinima počinjenim u Darfuru.

Ti zločini su doveli do smrti više od 300.000 ljudi, raseljavanja miliona i destabilizacije čitavog regiona, a odgovorne grupe imaju veze sa silama koje podupire Saudijska Arabija i koje su umiješane u zločine u Jemenu.

Kako piše Guardian, od suštinskog je značaja angažiranje Velike Britanije sa Sudanom s ciljem sprečavanja rasprostranjenog nasilja među etničkim, vjerskim, političkim i drugim rizičnim populacijama u Sudanu.

U tekstu se ističe da Vlada Velike Britanije mora nastaviti objavljivanje jasnih izjava u kojima osuđuje upotrebu sile protiv demonstranata, ali ove riječi također moraju biti podržane sveobuhvatnim diplomatskim naporima da se podrži siguran prijenos vlasti na legitimnu civilnu prijelaznu vlast.