U Sudanu se nastavljaju masovna ubijanja tokom sukoba pristalica vlasti i opozicije

U Sudanu se nastavljaju masovna ubijanja tokom sukoba pristalica vlasti i opozicije
5
Klix.ba
13.6.2019. u 11:43
19
komentara
5

dijeljenja
U Sudanu se nastavljaju masovna ubijanja tokom sukoba pristalica vlasti i opozicije Foto: EPA-EFE
Političari i novinari često pitaju: Gdje je sljedeći Mijanmar? Gdje će biti sljedeća Sirija? Pogoršanje situacije u Sudanu sada predstavlja test snage i odlučnosti svjetskih sila koje su u stanju utjecati na smirivanje sukoba.
U posljednjih deset dana najmanje 124 osobe su ubijene, a više od 700 je povrijeđeno dok su protesti zahvaćali Khartoum. Sve su češći izvještaji i o seksualnom nasilju, masovnim hapšenjima, pucnjavama u medicinskim ustanovama i tijelima koja plutaju u rijeci Nil.

Osim Khartouma, u historijskim konfliktnim područjima bilo je većih masakara, gdje rani izvještaji ukazuju na to da se ljudi ubijaju u još većem broju.

Ovo pogoršanje je, nažalost, bilo predvidljivo, a rizik nastavka ubijanja, kako u glavnom gradu, tako i u ruralnim regionima, izuzetno je visok.

Mirni protesti su naišli na brutalno nasilje naoružanih grupa povezanih s vladajućim Prijelaznim vojnim vijećem. Ono je u velikoj mjeri pod kontrolom generala Mohameda Hamdana Hemetija Dagola koji je bio jedan od učesnika u zločinima počinjenim u Darfuru.

Ti zločini su doveli do smrti više od 300.000 ljudi, raseljavanja miliona i destabilizacije čitavog regiona, a odgovorne grupe imaju veze sa silama koje podupire Saudijska Arabija i koje su umiješane u zločine u Jemenu.

Kako piše Guardian, od suštinskog je značaja angažiranje Velike Britanije sa Sudanom s ciljem sprečavanja rasprostranjenog nasilja među etničkim, vjerskim, političkim i drugim rizičnim populacijama u Sudanu.

U tekstu se ističe da Vlada Velike Britanije mora nastaviti objavljivanje jasnih izjava u kojima osuđuje upotrebu sile protiv demonstranata, ali ove riječi također moraju biti podržane sveobuhvatnim diplomatskim naporima da se podrži siguran prijenos vlasti na legitimnu civilnu prijelaznu vlast.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...