Tržište narkotika
43

U šta se pretvara Evropa: Djeca pucaju na djecu iz kalašnjikova, prave se prostorije za mučenje

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Evropske sigurnosne agencije su objavile podatke uznemirujućeg sadržaja koje se odnose tržište narkotika na Starom kontinentu.

Između ostalog, naveli su da je realnost da djeca pucaju na djecu iz kalašnjikova, da tinejdžeri istovaraju kokain iz brodskih kontejnera te da je u nizozemskoj šumi među brodskim kontejnerima skrivena komora za mučenje.

Nadležni su ukazali da je nastalo "neviđeno" nasilje na tržištu narkotika koje vrijedi desetine milijardi dolara. Preciznije, riječ je o tržištu s godišnjom vrijednosti od 30 milijardi eura. Uvoz kokaina i izvoz ekstazija su 2022. bili rekordni, a najveći dio nasilnih djela je povezan s kokainom i kanabisom.

Direktor Evropskog centra za praćenje droga (EMCDDA) Alexis Goosdeel je ukazao da je stopa nasilja povezanog s narkoticima u Evropi slična stopi u centralnoj Americi. Izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle je ukazala da se nikada ranije nije desilo da u Evropi pronađu prostorije za mučenje.

"Ovo nikada ranije nismo vidjeli. To se koristilo u Latinskoj Americi, ali ne i u Evropskoj uniji", naglasila je De Bolle.

Nije precizirala na koji je slučaj mislila, ali 2020. u blizini luke u Roterdamu su pronađeni tzv. kontejneri za mučenje. Nekoliko muškaraca je osuđeno zbog toga.

Direktor nizozemske konsultantske kuće World of Crime Chris Dalby je za vanjskopolitički magazin Politico izjavio da je nemoguće kazati koliko postoji prostorija za mučenje u Evropi. Napomenuo je da njihovo postojanje treba biti poziv na buđenje usljed rasta nasilja bandi.

Ono što još zabrinjava zabrinutost jeste starost onih koji su na tržištu narkotika. Naime, bande u Marseilleu sve više angažuju tinejdžere za praćenje policije i/ili prodaju narkotika, što za posljedicu ima da se djeca međusobno ubijaju kalašnjikovima. U lukama u Antverpenu i Roterdamu su pronađene desetine tinejdžera koji su plaćeni da istovaraju kokain iz brodskih kontejnera.

"Cijele porodice žive od prihoda mladih ljudi koji rade za kriminalne grupe", naglasila je De Bolle.

Kako odgovoriti

Različita su mišljenja kako bi se trebalo suprotstaviti kriminalu. Poziva se na pooštravanje kazni, jačanje sigurnosnih agencija, ali i na to da se tržište legalizira jer neki smatraju da zabrane jednostavno ne funkcioniraju.

"Tržišna regulacija, vladin monopol ili korištenje (narkotika) u medicinske svrhe su neke od mogućih, a ne nužno isključivih alternativa", napisala je gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema u autorskom tekstu za britanski list Guardian.

U suprotnom, kako je konstatovala, Nizozemska rizikuje da postane narko-država. EU je tokom predsjedavanja Belgije bila posvećena tradicionalnim metodama borbe protiv narkotika, a to su jačanje sigurnosti u lukama i jačanje saradnje s privatnim sektorom, stvaranjem Evropske alijanse luka.

Belgijska ministrica unutrašnjih poslova Annelies Verlinden je prošli mjesec bila u Boliviji, gdje je sa državama Latinske Amerike potpisala zajedničku deklaraciju o učinkovitom rješavanju svih globalnih aspekata narkotika u narednih pet godina.

Međutim, pojedine latinoameričke zemlje, među kojima su Kolumbija i Ekvador, poručile su evropskim čelnicima da bi trebali bliže gledati u svojem dvorištu. Naime, prema podacima EMCDDA, gradovi poput Brisela, Amsterdama, Lisabona i Taragone imaju među najvećim stopama korištenja kokaina po glavi stanovnika.

Goosdeel je naveo da je to odgovornost koje Evropljani trebaju biti svjesni, ali i to da ovisnike o narkoticima ne treba nužno tretirati kao kriminalcima.