Svijet
0

U srijedu presude za terorističke napade 2004. u Madridu

FENA
Sud u Madridu u srijedu će izreći presude 28-orici islamističkih terorista optuženih za bombaške napade u Madridu 11. marta 2004. u kojima je 191 osoba bila ubijena, a više od 1.800 ranjeno na postajama gradske željeznice.

Presude će biti pročitane u 11 sati prije podne na sudu u Madridu nakon procesa koji je trajao tri godine i sedam mjeseci.

Napade španski mediji nazivaju 11-M, u aluziji na njujorške napade 11/9, a riječ je o najtežem udarcu koji je teroristička mreža al-Qaida nanijela u Europi.

Skupini od 28 optuženih na teret se stavljaju zločini od ubojstva i pripadnosti terorističkoj organizaciji do optužbi za suradnju i isporuku eksplozivnih supstanci.

Za najmanje osmoricu glavnih počinitelja zatražene su kazne i do 39.000 godina zatvora, iako je najviša kazna u španskome zakonodavstvu 40-godišnja zatvorska kazna, javila je Hina.

Očekuje se da će najmanje 18 optuženih biti osuđeno na zatvorske kazne do sedam godina.

Većina optuženih su Marokanci, a u skupini ima i devet Španjolaca.

Osim 28 optuženih kojima će u srijedu biti izrečene kazne, sedam navodnih počinitelja bombaških napada 11-M počinilo je samoubojstvo samo nekoliko sedmica poslije kada je stan u kojem su se krili opkolila policija.