|

U Sredozemnom moru život izgubilo 3.419 migranata

U Sredozemnom moru život izgubilo 3.419 migranata
0
F
FENA
10.12.2014. u 09:00
2
komentara
0

dijeljenja
U Sredozemnom moru život izgubilo 3.419 migranata Foto: EPA
Od janauara je u Sredozemnom moru izgubilo život 3.419 migranata a prelazak preko ovog mora je postao "najsmrtonosniji put na svijetu", saopćila je u srijedu Agencija Ujedinjenih nacija za brigu o izbjeglicama (UNHCR).
Od početka godine, više od 207.000 migranata pokušalo je da pređe Sredozemno more, što je tri puta veći broj od prethodnog rekorda iz 2011. godine, kada je 70.000 migranata pobjeglo iz svojih zemalja tokom "Arapskog proljeća".

Većina migranata koji su ove godine došli u Italiju su Sirijci (60.051) jer je njihova zemlja opustošena građanskim ratom koji traje već tri po godine, Eritrejci (43.561), koji bježe kako bi izbjegli brutalnu represiju vlasti, vojno služenje cijeli život i prisilni rad.

UNHCR je kritizirao postupanje evropskih zemalja izrazivši žaljenje što se neke zemlje više trude da drže strance izvan svojih granica nego da poštuju azil.

"To je greška i loša reakcija pa imamo u jednom periodu rekordan broj osoba koje bježe od rata", kazao je Antonio Guterres, visoki povjerenik UN-a za izbjeglice.

"Sve su zemlje zabrinute za sigurnost i rješavanje imigracije, ali politike moraju biti osmišljene tako da ljudski životi ne postanu kolateralna šteta", dodao je on.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...