Svijet
0

U Srbiju uskoro iz Hrvatske stiže popis osumnjičenih za ratne zločine

FENA
Državno tužiteljstvo Hrvatske ovih će dana poslati Ministarstvu pravde Srbije popis osumnjičenih i optuženih Srba za ratne zločine, koji će biti dostavljen i svim veleposlanstvima Hrvatske u svijetu, piše u petak beogradski list "Glas javnosti" pozivajući se na tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića.

"Svatko tko je optužen ili pod istragom moći će se u veleposlanstvima i konzulatima informirati o tome je li protiv njega pokrenut kazneni postupak u Republici Hrvatskoj. To će moći učiniti i u konzulatima u Subotici i Beogradu, Ministarstvu pravde i u hrvatskim veleposlanstvima bilo gdje u svijetu", rekao je Vukčević. Prema njegovim riječima, inicijativa o dostavljanju popisa je pokrenuta kako bi građani Srbije i izbjegli iz Hrvatske mogli provjeriti jesu li na listi osumnjičenih.

Građani će se moći informirati o tome nalaze li se na tjeralicama i terete li se za ratne zločine, no to ne znači da će oni koji su osumnjičeni ili optuženi moći slobodno putovati s obzirom da postoji mogućnost da budu uhićeni, dodaje se u tekstu.

Očekuje se da će Hrvatska, poslije ovih popisa, srbijanskom tužiteljstvu za ratne zločine dostaviti i predmete osumnjičenih i optuženih za ratne zločine koji će najvjerojatnije biti revidirani. Za sada nije poznato šta će se dogoditi s građanima koji su u Hrvatskoj već osuđeni i izdržavaju zatvorske kazne u srpskim zatvorima, navodi "Glas".

Dostavljanje ovih popisa srpskom ministarstvu pravosuđa zasnovano je, po pisanju lista, na Sporazumu o razmjeni podataka o ratnim zločinima, koji su predstavnici srpskog Tužiteljstva za ratne zločine i Državnog tužiteljstva Hrvatske potpisali u listopadu.

Prema tom sporazumu, osumnjičenima za ratne zločine bilo bi suđeno na teritoriju gdje se nalaze, a ne prema mjestu u kojem je zločin počinjen.

"Glas javnosti" dodaje da se je "u hrvatskim sudovima i tužiteljstvima, koje su novinari iz Srbije posjetili polovicom svibnja, moglo čuti kako je velik broj istraga i optužnica podignut zbog bezazlenih događaja i bez valjanih dokaza pa im je trebalo mnogo vremena i novca za obustavu takvih predmeta".