Svijet
0

U Srbiji počeo drugi krug predsjedničkih izbora

NINA
Jutros u sedam sati počeo je drugi krug izbora za predsjednika Srbije u kojem će se 6,532.940 upisanih birača odlučiti za jednog od dvojice najuspješnijih kandidata u prvom krugu, Tomislava Nikolića (SRS) ili Borisa Tadića (DS).

Glasanje je organizirano na 8.586 biračkih mjesta u 180 općina, uključujući Kosovo, inostranstvo i zatvore. Na Kosovu će se glasovati u 19 općina, na 241 biračkom mjestu.

Na ovim izborima, prvi put nešto više od 8.000 zainteresiranih glasača koji se nalaze inostranstvu mogu glasati na 33 biračka mjesta u 17 zemalja.

Izbori su organizirani i za oko 5.000 zatvorenika u 15 kazneno-popravnih ustanova. Predizborna tišina traje do zatvaranja biračkih mjesta, večeras u 20 sati, što znači da do tada nije dopušteno objavljivanje procjene izbornih rezultata i političkih poruka.

Pored predstavnika predsjedničkih kandidata, izbore, kao i u prvom krugu, prate predstavnici CeSida i više stranih promatrača iz OESS-a, Vijeća Europe i drugih organizacija.

Službeni izborni rezultati bit će priopćeni najkasnije 96 sati poslije zatvaranja birališta, ali će neslužbeno predsjednik, čiji je mandat pet godina, biti poznat kasno večeras.