Svijet
0

U Srbiji do 17 sati glasalo 46,5% birača

FENA
Do 17 sati na parlamentarnim izborima u Srbiji glasalo je 46,5 posto birača upisanih u birački spisak, tj. oko tri miliona i 95 hiljada. U Beogradu je glasalo 45 posto, oko 680.000 birača.

U centralnoj Srbiji, 47 posto biračkog tijela, tj. 1,5 miliona, u Vojvodini procent izašlih je 47,3, oko 805.000 birača. Na Kosovu izlaznost je 41,5 posto, iznio je predstavnik CESID-a Zoran Lučič na konferencii za novinare u 18 sati.

Zoran Lučić je za B-92 kazao da se ovako velika izlaznost može objasniti zainteresovanošću ljudi za budućnost zemlje: "Naša su predviđanja bila da će glasati oko četiri miliona. Međutim, ne bi me iznenadilo da izađe i više od četiri miliona. To se može objasniti ogromnom zainteresovanošću biračkog tijela za budućnost zemlje. To je jako dobro."

Lučić kaže da je bilo mnoštvo incidenata, ali da se mora voditi računa da u Srbiji postoji osam hiljada biračkih mjesta: "Normalno je da na nekoliko desetaka biračkih mjesta bude problema. Sve zajedno, to su nepravilnosti i problemi koji su uobičajeni i neće i ne mogu bitno uticati na ishod izbora."

„Ako poredimo s izborima koji su bili pre tri godine, riječ je o parlamentarnim izborima, onda ćemo vidjeti da je ovo veći odziv nego što je bio tada. Tada je odziv u 14 sati bio 29,3. Možemo reći da ako se nastavi ovim tempom, imat ćemo odziv koji je nezabilježen od septembra 2000. godine", rekao je Lučić na Cesidovoj konferenciji za novinare.

Ukupno 6.653.851 upisanih birača može da se opredijeli između 3.799 kandidata stranaka, koalicija i grupa građana, koje se bore za 250 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije.