Crna statistika
316

U Španiji za 24 sata umrle 832 osobe od koronavirusa, 8.189 novozaraženih

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Broj umrlih od koronavirusa u Španiji u protekla 24 sata povećan je za 832, a zabilježeno je i povećanje broja zaraženih za 8.189 slučajeva.

Sky News javlja da broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom sada iznosi 5.690 nakon što su u protekla 24 sata umrle 832 osobe. Osim toga, povećan je i broj zaraženih na ukupno 72.248 ljudi uzimajući u obzir 8.189 novih slučajeva zaraze.

Profesor Julio Mayol, direktor bolnice Clinico San Carlos u Madridu, za Sky News je kazao da se boji kako će sve više medicinara koji se bore protiv koronavirusa biti zaraženo u narednom periodu.

"Situacija je veoma loša i pogoršava se iz dana u dan jer se povećava broj zaraženih koronavirusom. Imamo veliki broj pacijenata, a problem je što ne možemo povećati raspoloživi prostor. Možemo pružiti još kreveta, ali nam je potrebna oprema za zaštitu osoblja. Vlada globalna nestašica, a to nam otežava slanje medicinskih radnika na prvu liniju borbe protiv koronavirusa. Nažalost, naše osoblje obolijeva, u bliskoj budućnosti će procent zaraženih iznositi 25 posto ukoliko nešto ne učinimo. Trenutno su moja dva najbliža saradnika pozitivna na koronavirus, ovo postaje noćna mora. Najveći su nam problem medicinske sestre koje rade na intenzivnoj njezi. Mogli bismo ostati bez obučenog osoblja", rekao je Mayol.