Svijet
0

U Španiji svjetska konferencija za dijalog među religijama

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U Madridu u srijedu počinje dvodnevna Svjetska konferencija za dijalog među religijama, kojoj će prisustvovati oko 200 predstavnika triju najvećih monoteističkih religija - kršćanstva, islama i judaizma, kao i predstavnici budizma, hinduizma i taoizma te brojni stručnjaci za međuvjerski dijalog.

Ono što ovu konferenciju izdvaja od sličnih događaja jeste činjenica da je organizator skupa Saudijska Arabija, država u kojoj se strikno primjenjuje sunitski islam i postoji nepovjerenje prema pripadnicima drugih vjeroispovijesti, navela je agencija DPA.

Konferenciju će otvoriti saudijski kralj Abdullah bin Abdul Aziz, španski kralj Juan Carlos, glavni tajnik Svjetske muslimanske lige Abdullah al-Turki i španski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Među ostalim učesnicima konferencije su visoki predstavnik Ujedinjenih naroda za projekt Alijansa civilizacija, bivši predsjednik Portugala Jorge Sampaio, stručnjak Vatikana za međuvjerski dijalog kardinal Jean-Louis Tauran i intelektualci poput književnice Karen Armstrong, koji će analizirati pitanja kao što su civilizacijske osnove za dijalog, načini da se one promoviraju i zajedničke ljudske vrijednosti.

Na skupu će biti razmatrana uloga religije u borbi protiv "poroka, moralnog propadanja, raspada porodice i širenja ateizma", navodi se na internetskoj stranici konferencije.

Sa konferencije, na kojoj se očekuje da će biti izbjegnuta politička pitanja, bit će izdano zvanično saopćenje.

Ovaj događaj dijelom je proistekao iz sastanka saudijskog kralja Abdullaha i pape Benedikta XVI u Vatikanu 2007. godine, navela je njemačka agencija.