Uhapšene dvije osobe
28

U Španiji pronađena ukradena slika Francisa Bacona vrijedna 5 miliona eura

D. B.
Španska policija je pronašla sliku koju je naslikao slikar Francis Bacon, a koja je ukradena iz doma ovog bakara Josea Capela u Madridu 2015. godine.

Riječ je o jednom od pet Capelovih portreta, koji je vrijedan 5 miliona eura. Capelo je bio u prijateljskim odnosima s preminulim Baconom. Još tri ukradene slike pronađene su 2017. godine.

Zbog umiješanosti u krađu su uhapšene dvije osobe, što je policiji pomoglo u lociranju ukradene slike. Od 2015. godine je uhapšeno ukupno 16 ljudi, uključujući osobu za koju se smatra da izvela krađu.

Pet umjetničkih dijela je ukradeno u julu 2015. godine, a njihova vrijednost je procijenjena na 25 miliona eura. Vjeruje se da je ovo bila najveća krađa savremene umjetnosti u Španiji. Tada je odnesen i sef koji je sadržavao dragulje i novčiće.

"Istrage se nastavljaju u potrazi za pronalaskom ostalih umjetničkih dijela te u cilju hapšenja onih koji ih posjeduju. Fokus je na španskim državljanima s vezama s organizovanim grupama iz Istočne Evrope", saopćila je policija.

Francis Bacon je rođen u Dublinu 1909. godine te je postao jedan od najistaknutijih umjetnika svog doba. Često je posjećivao Madrid, a preminuo je od infarkta u ovom gradu 1992. godine. Imao je 82 godine.

Godine 2013. su tri slike njegovog prijatelja i kolege umjetnika Luciena Freuda prodane za 142 miliona dolara u New Yorku. u To vrijeme su ova djela bila najskuplja koja su prodana na aukciji.