Novac za stanarinu
41

U Španiji planiraju davati 250 eura mladima koji žele napustiti roditeljski dom

B. R.
Madrid (Foto: Shutterstock)
Madrid (Foto: Shutterstock)
Španska vlast namjerava dati 250 eura svakoj mladoj osobi koja namjerava napustiti roditeljski dom te živjeti u unajmljenoj kući ili stanu.

Ovo je 5. oktobra saopćio premijer Pedro Sanchez govoreći o budžetu za sljedeću godinu. Ako parlament odobri budžet, novac će dobiti svako ko ima od 18 do 35 godina i zarađuje manje od 23.725 eura godišnje. Najugroženijima će biti ponuđena i novčana subvencija koja iznosi 40 posto od ukupne stanarine.

"Govorimo o poštenom ekonomskom oporavku i to podrazumijeva olakšavanje pristupa stanovanju, posebno onima koji su najugroženiji, među njima su i mladi ljudi", istakao je Sanchez na konferenciji Ujedinjenih nacija posvećenoj osiguravanju humanih uslova života, a koja je poznata pod nazivom UN-Habitat.

Prema podacima Eurostata, koji se odnose na prošlu godinu, Španci u prosjeku u 30. godini napuštaju dom roditelja, što je četiri godine duže u odnosu na prosjek Evropske unije.

U aprilskom izvještaju američke think tank organizacije Brookings je navedeno da "snažna posvećenost nadležnih prema vlasništvu nad nekretninama" u Španiji za posljedicu ima to da jedno od četiri domaćinstva iznajmljuje kuću ili stan. Međutim, navedeno je da se povećava potražnja za rentanjem, jer su nesigurnost radnog mjesta i niske plate učinili da mladi ne mogu kupovati nekretnine. Osim toga, banke su opreznije u plasiranju hipotekarnih kredita.

Prema Eurostatu, stanarina za garsonijeru u Madridu prošle godine je u prosjeku iznosila 1.000 eura mjesečno. Podaci, koji se također odnose na prošlu godinu, govore da jedan Španac, koji nema djece, u prosjeku zarađuje 21.241 euro godišnje, dok taj prosjek u EU iznosi 24.005 eura, piše CNBC.