Svijet
0

U Sofiji održan samit šefova vlada zemalja članica CEI-ja

FENA
U Sofiji je u utorak održan samit šefova vlada zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI), najstarije regionalne inicijative u ovom dijelu Evrope, s temom reorganizacije Inicijative.

Iako najavljen, predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić nije došao, pa se u ime bh. delegacije samitu obratio nacionalni koordinator BiH za Centralnoevropsku inicijativu (CEI) ambasador Zlatko Dizdarević.

On je istaknuo da BiH podržava budući rad reformirane Inicijative koja predstavlja efikasnu vezu između devet zemalja članica CEI-ja koje su dio EU-a i devet zemalja koje su u različitim fazama integracije u EU i NATO.

Podvukao je spremnost BiH da nastavi s ulaganjem napora za prevazilaženje unutrašnjih problema u BiH kako bi njen put prema EU-u bio još brži.

Na ovom samitu, kojim je predsjedavao bugarski premijer Sergej Stanišev, Bugarska je okončala jednogodišnje predsjedavanje. Naredna predsjedavajuća Inicijativom je Moldavija, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.