Svijet
0

U slučaju pandemije H5N1 moglo bi umrijeti 100.000 djece u Britaniji

FENA
Više od 100.000 djece u Velikoj Britaniji moglo bi umrijeti od posljedica ptičije gripe ako dođe do njezine pandemije među ljudima, navodi se u izvještaju savjetnika britanskog ministarstva zdravlja Liama Donaldsona.

Donaldsonov je prijedlog u slučaju širenja zaraze zatvaranje škola, što bi, smatra on, moglo spasiti najmanje 50.000 života.

Ukupan bilans žrtava ptičje gripe u slučaju širenja belesti mogao bi dostići cifru od 700.000 ljudi, navodi se u izvještaju.

Škotski premijer Jack McConnell potvrdio je u ponedjeljak u intervjuu za britansku TV stanicu "Sky News" da bi škole u Škotskoj mogle biti zatvorene ako se kod nekog učenika utvrdi prisustvo bolesti.

"Škole bi mogle biti zatvorene samo u slučaju potvrde da u njima ima oboljele djece. Jasno je da bi u tom slučaju njihovo zatvaranje bilo vrhunski prioritet", rekao je McConnell.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, virus H5N1 ptičije gripe od 2003. godine do danas usmrtio je 109 osoba, uglavnom na azijskom kontinentu, a kod većine oboljelih je potvrđeno da su bili u kontaktu sa zaraženom peradi.