Svijet
0

U slučaju napada Iran će zbrisati Izrael sa svjetske scene

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran će "zbrisati Izrael sa svjetske scene" u slučaju napada jevrejske države, izjavio je u utorak zamjenik glavnoga zapovjednika iranske vojske general Mohammad Reza Ashtiani, a navodi ga agencija Mehr.

"Izraelski manevri nas ne interesuju, ali ako Izrael pokrene bilo kakvu akciju protiv Islamske Republike Iran eliminirat ćemo ga sa svjetske scene", rekao je general Ashtiani na konferenciji za štampu uoči nacionalnog dana vojske 17. aprila.

General Ashtiani pozvao se na vježbe civilne odbrane koje je prošle sedmice pokrenuo Izrael kako bi pripremio stanovništvo na eventualne napade konvencionalnim oružjem ili raketama opremljenim hemijskim ili bakteriološkim glavama.

Izraelski ministar za infrastrukturu Benyamin Ben Eliezer je 7. aprila izjavio da će Izrael uništiti Iran ako Teheran pokrene napad na hebrejsku državu.

"Iran neće žuriti da nas napadne jer shvata značaj takvog čina. Iranski napad na Izrael značio bi oštar odgovor koji bi izazvao uništenje iranske nacije", rekao je Ben Eliezer, član kabineta sigurnosti, a navode ga izraelske radiostanice.

Ovaj rat riječima preuzima nove dimenzije jer Izrael tvrdi da Iran predstavlja prijetnju za postojanje hebrejske države ali i za zapadne zemlje zbog njegovog nuklearnog i balističkoga programa.

Teheran nastavlja sa svojim nuklearnim programom tvrdeći da je on isključivo u civilne svrhe.