Svijet
0

U Sloveniji u srijedu ministarski susret EU-Rusija

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenija, kao zemlja koja predsjeda Europskom unijom, u srijedu će biti domaćin susreta europske "trojke" i Ruske Federacije, koji će obuhvatiti više međunarodnih tema i pitanje odnosa europske integracije s Rusijom, ali će, kako se očekuje, u središtu pozornosti imati pitanje Kosova.

Na Brdu kod Kranja o tome će razgovarati ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel te europski povjerenik za vanjske poslove i sigurnost Javier Solana i povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero Waldner, kao i francuski državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova i europskih pitanja Jean-Piere Jouyet, čija zemlja će sljedeća predsjedati EU-om.

Kako se u Ljubljani službeno navodi u najavi sastanka, teme razgovora su dosadašnji razvoj suradnje EU-a i Ruske Federacije, prioriteti za suradnju u ovoj godini te napredak u provedbi "zajedničkog prostora vanjske sigurnosti". Uz to, bit će riječi i o produžetku sporazuma o suradnji EU-Ruska Federacija, sklopljenog 1997. na deset godina, odnosno sklapanju novoga, te regionalnim i međunarodnim pitanjima, pri čemu se u programu najave razgovora ističu Kosovo, mirovni proces na Bliskom istoku, Moldavija i pitanje područja Pridnjestra, te Sudan i Čad.

Slovenski mediji najavljuju da će susret biti uglavnom posvećen pokušajima "omekšavanja" tvrdih stajališta Ruske Federacije koja se protivi priznanju neovisnosti Kosova, podržavajući pri tome Srbiju.

Kako navode slovenski mediji, i slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, u više je svojih zadnjih nastupa isticao da se ne treba bojati priznanja neovisnosti Kosova kao "presedana" u odnosu na međunarodno pravo i pitanje suverenosti država jer je Kosovo slučaj "sui generis".

Rupel je sinoć u razgovoru za RTV Slovenija, braneći stajališta EU-a o Kosovu, istaknuo da je Kosovo u bivšoj SFRJ imalo status koji se može usporediti sa statusom koji su imale tadašnje republike, pa čak i svog predstavnika u kolektivnom predsjedništvu bivše zajedničke države, a da situaciju u vezi s Kosovom čini specifičnom i Miloševićeva politika koja je dovela do raspada Jugoslavije i ukidanja statusa koje je Kosovo do tada imalo.

Lavrov u Sloveniju dolazi već večeras i imat će uvodne razgovore i večeru sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Rupelom.