Žestoki uslovi
14

U Sloveniji slabo obučen muškarac prva žrtva hladnoće

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Esktremno niske temperature i mraz opasne su, posebno za starije osobe koje žive same, o čemu svjedoči i slučaj iz Slovenije, gdje je muškarac iz okolice Maribora umro u vlastitom dvorištu, a za život druge osobe liječnici se još bore.

Prema još uvijek neslužbenim informacijama koje su prenijeli lokalni mediji, stradali muškarac je živio sam, a pronađen je preslabo odjeven, na dvorištu, gdje je umro od podhlađenosti, a nakon što su tijelo uočili susjedi o tome je obaviještena hitna pomoć. Pretpostavlja se da je htio otići po drva, pri čemu se okliznuo i pao.

U srijedu ujutro još jedna osoba u vrlo teškom stanju zbog hipotermije dovedena je u mariborsku bolnicu, gdje se liječnici bore za njen život, potvrdili su bolnički izvori, prenosi mariborski radio.

Već i kratki izlasci na otvoreno za starije osobe koje žive same, na selu i izolirani od susjeda, pa nitko ne primijeti ako im se nešto dogodi, mogu u sadašnjim vremenskim uvjetima ekstremno niskih temperatura, snijega i leda biti problematični, pa čak i kobni ako dođe do pada i fraktura ili malaksalosti, upozoravaju zdravstveni djelatnici, jer dolazi do vrlo brzog pothlađivanja tijela, odnosno do akutne hipotermije ako se pravodobno ne uspiju vratiti na toplo.

U Sloveniji su u srijedu zabilježene najniže jutarnje temperature ove zime. Najhladnije je bilo u Bovoj Vasi, minus 27 stepeni i u mjestu Jezersko, prema granici s Austrijom, minus 25 stepeni celzijusa, a još niže temperature najavljuju se za četvrtak, nakon čega bi došlo do postupnog zatopljenja.

U Ljubljani je jutarnja temperatura u srijedu ujutro bila oko minus deset stupnjeva, pa su i kumice na glavnoj gradskoj tržnici svoju ponudu, osobito krumpir, grijale plinskim grijačima, kako se ne bi smrznuli, objavili su mediji.