Svijet
0

U Sloveniji počinje kampanja za predsjedničke izbore

FENA
U Sloveniji u petak počinje službena jednomjesečna kampanja tijekom koje će se biračima putem medija i izravno predstavljati kandidati na predsjedničkim izborima.

Za taj položaj konkuriraju dugogodišnji ministar financija i bivši guverner centralne banke Mitja Gaspari, predsjednik Slovenske nacionalne stanke (SNS) Zmago Jelinćić, predsjednica alternativne invalidske organizacije Kultura hendikepa Elena Pećarić, nekadašnji premijer i ministar vanjskih poslova Alojz Peterle, te profesor međunarodnog prava i bivši diplomat Danilo Tuerk.

Na izborima koji se održavaju 21. listopada pravo glasa ima gotovo 1,7 milijuna birača, a u slučaju da nijedan kandidat ne osvoji natpolovičnu većinu, dva najuspješnija ulaze u drugi krug predviđen za 11. studenoga.

Prema dosadašnjim anketama najviše izgleda za pobjedu ima Alojz Peterle, političar s dugogodišnjim iskustvom i sadašnji zastupnik u Europskom parlamentu kojega podržavaju stranke desnog centra objedinjene u vladi premijera Janeza Janše, ali je vjerojatno da će se održati dva izborna kruga. Ankete pokazuju da je trenutačno na drugoj poziciji Danilo Tuerk, dok najmanju potporu biračkog tijela imaju Jelinćić i Gaspari.

Slovenski politički analitičari ocjenjuju da se raspored kandidata tijekom duge jednomjesečne kampanje može i promijeniti.