Svijet
0

U Sloveniji otkrivene nekadašnje prostorije komunističke tajne policije

FENA
U samom središtu Ljubljane, u zgradi koja sada pripada ministarstvu unutarnjih poslova, početkom ovog mjeseca otkriveni su podrumski prostori koje je nakon Drugog svjetskog rata za ispitivanje i mučenje zatvorenika koristila nekadašnja komunistička tajna policija.

Dvije zapuštene uzničke prostorije s golim zidovima na kojima su ispisana imena njihovih nekadašnjih stanara, te masivnim vratima sa "špijunkama" se nalaze u Beethovenovoj ulici 3, preko puta zgrade ustavnog suda, te u neposrednoj blizini parlamenta i sjedišta više političkih stranaka.

Sadašnja vlada desnog centra nije znala za njihovo postojanje do 3. aprila ove godine, kada ih je otkrila posebna vladina komisija koja se bavi istraživanjem rada nekadašnjih tajnih službi.

Postoji razmišljanje da se, u dogovoru s povjesničarima, ovekomunističke katakombe možda i spomenički zaštite, iznio je u petak Lovro Šturm, ministar pravosuđa u vladi premijera Janeza Janše i predsjednik spomenute komisije.

Ulaz u te prostore bio je nakon što su ih pregledala trojica članova vladine komisije dopušten novinarskim ekipama i snimateljima. Mediji su objavili i razgovor s nekadašnjim zatvorenikom koji je na ispitivanjima u njima prije pedesetak godina proveo dva tjedna, te rekao da su ga istražitelji tukli i mučili, sileći ga da potpiše da je suradnik britanske obavještajne službe.

Neki slovenski mediji bliski opoziciji lijevog centra navode da je prigodno medijsko eksponiranje komunističkih zatvora u centru Ljubljane koji su izvan uporabe najmanje 40 godina za sadašnju vladu dobrodošla prilika da preusmjeri pažnju javnosti pred optužbama da je komisiju pod vodstvom ministra za pravosuđe formirala zato bi "stavila pod svoju kontrolu" nacionalnu obavještajnu agenciju SOVA i "očistila" ju od starih kadrova.