Svijet
0

U Sloveniji otkrivena nova masovna grobnica iz 1945.

FENA
Komisija za istraživanje "prikrivenih grobišta" koju je formirala slovenska vlada, a vode je historičari Jože Dežman i Mitja Ferenc, otkrila je novu masovnu grobnicu iz 1945. godine, navode u utorak slovenski mediji.

Prilikom sondiranja terena u šumi kod mjesta Kidričevo blizu Ptuja komisija je u ponedjeljak na devet mjesta na kojima su vršene sondaže u njih pet otkrila ljudske kosti.

Pretpostavlja se da su u njima žrtve koje su strijeljane 1945. godine, a prije bile su zatvorene o obližnjem logoru.

U Kidričevu, koje se ranije zvalo Šterntal (Dolina zvijezda), nakon rata bio je jedan od logora u koje su nove vlasti koncentrirale pripadnike njemačke manjine pred njihovo iseljenje, no narodnost žrtava otkopanih u Kidričevu za sada nije poznata.

Kako javljaju slovenski mediji, sondaži je prisustvovao i kriminalist Pavel Jamnik, član posebne skupine koja istražuje zločine poraća, a o svemu je obaviješteno i državno tužiteljstvo, te tek treba biti donesena odluka da li će se izvršiti cjelovita ekshumacija žrtava i postupak identifikacije.

Kako navodi "Delo", zbog sumnje da je sudjelovao u zločinu protiv civilnog stanovništva već je bila pokrenuta istraga protiv danas 83-godišnjeg Martina Štorgelja koji je 1945. godine navodno bio zapovjednik lokalne OZNA-e na tom području, no on je dao iskaz da o zločinu u Kidričevu ništa nije znao i da čak nije bio zapovjednik OZNA-e, kako se tvrdi.

Lokalno stanovništvo tvrdi da je na spomenutom mjestu pokopano stotinjak logoraša, a državni tužitelj Milan Birsa rekao je da se nedavno javio novi svjedok tragičnih poslijeratnih događaja kad je spomenuta grupa bila strijeljana, te da će biti ispitan, što bi omogućilo nastavak istrage protiv Štorgelja.