{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sloveniji ipak "euro", a ne "evro"

F
16.3.2006. u 22:25
0
0
U Sloveniji ipak "euro", a ne "evro"
0
U Sloveniji ipak "euro", a ne "evro"
Slovenska vlada u četvrtak je donijela izmjene zakona o centralnoj banci potrebne kako bi iduće godine kao 13. država Europske unije mogla prihvatiti zajedničku evropsku valutu euro, a zakonom je riješena i zanimljiva dvojba koja se može tumačiti i kao prilagođavanje evropskom monetarnom pravopisu, javlja Hina.
Bruxelles je do zadnjeg trenutka inzistirao da će se u službenim dokumentima u Sloveniji, a ne samo u međunarodnoj komunikaciji, Slovenci morati podvrći zajedničkom pravilu i pisati "euro", a ne "evro", kako su to do sada činili. Zato je u zakonskom prijedlogu o kojemu će parlament odlučivati po hitnom postupku tako i prihvaćeno.

"Takvo je čvrsto stajalište Europska centralna banka donijela u ponedjeljak navečer i da ga nismo prihvatili, ne bismo smjeli uvesti euro nego morali ostati na tolaru, pojasnio je državni tajnik na financijskom ministarstvu Žiga Lavrič.

Neki su domaći jezikoslovci zastupali stajalište da bi Slovenija trebala zadržati prijašnji način pisanja, odnosno da je to stvar nacionalnog identiteta i specifičnost po kojoj bi Slovenci mogli biti prepoznatljivi ako ne popuste birokraciji u Bruxellesu, po uzoru na Šveđane koji su tijekom pristupnih pregovora izborili pravo na prodaju duhana za žvakanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: