Veliki poduhvat
89

U Slovačkoj za jedan dan na koronavirus testirano milion ljudi

B. R.
Slovačka vlast planira testirati više od tri miliona građana (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
U Slovačkoj je jučer na koronavirus testirano milion stanovnika. Cilj nadležnih je da testiraju većinu od 5,5 miliona stanovnika da bi se mogli izboriti protiv pandemije.

Plan je da se testiraju sve osobe starije od 10 godina, a zbog toga je Slovačka u fokusu drugih zemalja koje pokušavaju suzbiti pandemiju i smanjiti pritisak na zdravstveni sistem.

Za ovaj veliki poduhvat angažovano je 40.000 medicinskih radnika, kao i vojnici, policajci, administrativni radnici i volonteri.

Prema riječima ministra odbrane Jaroslava Nada, do podneva je jučer testirano 828.518 stanovnika od čega je njih 7.947 bilo pozitivno na koronavirus. Ukazao je da će vjerovatno biti testirano više od tri miliona ljudi.

Slovački premijer Igor Matovič se nada da će ovaj plan doprinijeti izbjegavanju lockdowna za cijelu zemlju. Testiranje je besplatno i dobrovoljno, a oni koji ga budu izbjegli bit će sankcionisani npr. zabranom odlaska na posao.

Mediji su izvještavali da su građani i do četiri sata čekali u redovima na testiranje, ali da se vrijeme čekanja tokom dana skraćivalo. Pojedina mjesta za testiranja su bila zatvorena zbog nedostatka osoblja ili materijala, ali premijr Nad tvrdi da su ti problemi riješeni, prenosi agencija Reuters.