{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


U Sjevernoj Irskoj najviše djece koja konzumiraju drogu

F
FENA
22.9.2009. u 13:13
0
3
U Sjevernoj Irskoj najviše djece koja konzumiraju drogu
0
U Sjevernoj Irskoj najviše djece koja konzumiraju drogu
Sjeverna Irska ima najviši postotak djece koja konzumiraju drogu od svih drugih dijelova Evropske unije, pokazala je studija univerziteta Queen's u Belfastu.
Kako u utorak prenose evropski mediji, studija je pokazala da je osam posto djece ispod 12 godina u Sjevernoj Irskoj probalo kanabis. Brojka se diže do 43 posto do dobi od 16 godina te na 45 posto tinejdžera do 18 godina.

U studiji je sudjelovalo oko 4.000 učenika iz 43 škole u Sjevernoj Irskoj.

- Iako studija obuhvata konzumaciju svih droga, rezultati vezani uz kanabis posebno su zanimljivi jer se ta vrsta droge smatra "ulaznom" drogom za one ozbiljnije. U gotovo svim slučajevima, kanabis je prva droga koju probaju mladi - a gotovo svi oni koji su kazali da su koristili kokain ili ecstasy također su konzumirali kanabis. Nivo konzumacije te droge među mladima viša je od one među tinejdžerima iste dobi u Velikoj Britaniji, Irskoj ili Evropi, rekao je Patrick McCrystal koji je sudjelovao u istraživanju.

Konzumenti su obično muškog spola, iz slabije stojećih porodica, te općenito manje zainteresovani za školu. Kod njih je i češće uočeno pušenje cigareta i opijanje.

Među onima koji su kazali da koriste kanabis deset posto to čini na sedmičnoj osnovi, uobičajena dob kada se počinje je 15 godina, a većina ih drogu nabavi od prijatelja.

Krajem sedmice stručnjaci iz čitave Evrope sastat će se na univerzitetu Queen's kako bi razgovarali o najnovijim problemima vezanim uz konzumaciju droge. Dvadeseta godišnja konferencija bavit će se politikama borbe protiv droge, trendovima i načinima konzumacije, životnim stilom korisnika droga i njenom pristupačnošću te strukturom dilerskih mreža.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: