Svijet
0

U sjeni prekida vatre u Siriji: Teroristi PYD-a i IDIL-a vodili žestoku bitku za Tell Abiad

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon tri dana borbe snage terorističke organizacije PYD su povratile kontrolu nad teritorijom pograničnog sirijskog gradića Tell Abiada na kojeg su teroristi IDIL-a izveli iznenadni napad u noći sa petka na subotu kada je na snagu stupio dogovoreni prekid vatre u Siriji i tom prilikom zauzeli više od polovice grada.

Tell Abiad, kojeg od ljeta prošle godine kontrolira grupa PYD, sirijski ogranak terorističke organizacije PKK, nalazi se na krajnjem sjeveru Sirije i u neposrednoj blizini turske granice.

IDIL je u petak navečer izveo iznenadni napad na taj grad i zauzeo veći dio njegove teritorije, a potom je PYD odgovorio kontranapadom i uz pomoć zračnih napada aviona koalicije koju predvodi SAD uspio vratiti kontrolu u gradu.

Neimenovani lokalni izvori tvrde da je u sukobima ubijeno najmanje 50 terorista IDIL-a, a da se sporadični pucnji i danas čuju u tri obližnja sela.

Vođe PYD-a tvrde da su teroristi IDIL-a koji su napali Tell Abiad u Siriju ušli iz susjedne Turske, ali neimenovani lokalni izvori tvrde da su teroristi IDIL-a već duže vrijeme planirali taj napad i da su tokom proteklih mjesec dana ka Tell Abiadu u manjim grupama stigli sa sirijskih ratišta zapadno od rijeke Eufrat i južno od tog grada.

Isti izvor tvrdi da je IDIL-ov napad na Tell Abiad ranije planiran i da su najvjerovatnije bile u njega uključene i IDIL-ove grupe "spavača“ iz gradova i naselja koja ta organizacija kontrolira u Siriji.

PYD je kontrolu u Tell Abiadu upravo od IDIL-a i preuzeo u junu prošle godine i to uz pomoć zračnih udara koalicije koju predvodi SAD. Tom prilikom teroristi PYD-a su napravili masovne masakre i protjerali veći dio arapske i turkmenske populacije iz grada, o čemu svjedoči i izvještaj Amnesty Internationala iz oktobra prošle godine u kojem se navodi da su militanti PYD-a počinili ratne zločine na sjeveru Sirije.

Opservatorij za ljudska prava u Siriji (SNHR) je u januarskom izvještaju naveo da je PYD počinio "genocid s ciljem etničkog čišćenja“ na području sjevera Sirije u kojem su im kontrolu 2012. godine povlačenjem prepustile snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.