{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
U sjedištu Zlatne zore stoji slika Arkana ukrašena kokardama

8.5.2012. u 21:56
0
70
U sjedištu Zlatne zore stoji slika Arkana ukrašena kokardama
0
Uoči nedjeljnih izbora, sve je izvjesnije da će Zlatna zora, ultranacionalistička stranka, ući u Parlament Grčke. U sjedištu ove stranke izrazito poštuju Željka Ražnjatovića Arkana i četništvo.


Pored Arkanove slike nalaze se četničke kokarde i zastava koja je ukrašena drevnim grčkim simbolom koji podsjeća na "svastiku". Zlatna zora je u Grčkoj sve popularnija i ankete pokazuju da će u nedjelju, prvi put u historiji, ući u parlament.

Dio javnosti je zgrožen, no navodno, više od pet posto građana ih podržava. Među njima je i Kostas, koji kaže da nije fašist, ali da "ovako više ne ide", piše Al Jazeera Balkans.

"Pokušavamo pronaći nešto bolje, mi ne znamo što je bolje, ali nešto novo, razumijete?", kaže on. I sami pripadnici Zlatne zore priznaju da su iznenađeni.

"Da, i mi smo također iznenađeni. Nismo očekivali da će se to desiti tako puno i tako brzo", govori njen član Nikos Reutetakos.

Poruka za Brisel

Mnogi glasači ne dijele njihovu ideologiju, ali dijele prezir prema imigrantima i siromaštvu, koje je sve veće. Priznaje da ih napadaju, ali kaže da "ne ubijaju".

"Sve te stvari koje ste čuli, da mi radimo ovo ili ono, da pijemo krv, to je smiješno. Mi se borimo kada vidimo dilere", priča Reutetakos i potvrđuje kako pripadnici Zlatne zore tuku dilere.

On objašnjava da nisu nacisti, nego nacionalisti. Ovo na majici, objašnjava, nije "svastika", nego "drevni grčki simbol".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: