Katastrofalna situacija
217

U sirijskim kampovima bebe umiru od hladnoće

D. B.
Dvije bebe su rpeminule od hladnoće nakon što su Idlib zahvatili snijeg i veoma hladno vrijeme.

Hladnoća je ogroman problem za raseljene ljude koji pokušavaju preživjeti u kampovima na sjeverozapadu Sirije, a zvaničnik UN-a je za AFP kazao da su preminule dvije bebe, jedna djevojčica je rođena prije dva mjeseca, a druga prije samo sedam dana.

Oko 2,8 miliona ljudi je potražilo utočište na teritoriju koji kontroliše opozicija nakon što su svoje domove napustili tokom građanskog rata koji traje već deset godina. Mnogi žive u trošnim šatorima bez tople odjeće i bilo kakvog načina za grijanje.

UN je upozorio da se situacija pogoršava zbog katastrofalne ekonomske situacije u Siriji, a cijene hrane su udvostručene. Također, premalo je sredstava za pomoć tokom zime, a potrebe su sve veće.

Preminule bebe bile su s porodica u kampovima u al-Ziyari i al-Sheikh Bahru, sjeverno od Idliba.

U januaru je preminuo i jednomjesečni dječak zbog hladnoće u Jarablusu, a još jedno dijete je poginulo 18. januara nakon urušavanja šatora usljed snijega.

Snijeg je u Idlibu i Halepu prekrio 287 kampova, a uništeno je 935 šatora i oštećeno više od 9.500. Od početka ove godine je zabilježeno 68 požara u kampovima u kojima je poginulo dvoje i povrijeđeno 24 ljudi. Požari su uglavnom rezultat korištenja peći za grijanje.