Vlada ispoštovala rok
0

U Siriji od četvrtka primirje

Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Primirje koje su predložile Ujedinjene nacije i Arapska liga za Siriju od jutros je na snazi. Mnoge zapadne zemlje se pribojavaju da se Sirijska vlada neće dugo pridržavati uslova primirja.

Glasnogovornici Sirijske vlade su izjavili da će se pridržavati uslova, ali da zadržavaju pravo da se brane u slučaju napada.

Glavna pobunjenička grupa je također izjavila da će se braniti u slučaju vladinih napada.

''Kofi Annan je primio pisani dokument od sirijskog ministra vanjskih poslova u kojem se navodi da će vladine snage zaustaviti sve vojne akcije na sirijskoj teritoriji od 6:00 sati po lokalnom vremenu...ali da zadržavaju pravo da odgovore na sve napade naoružanih terorističkih grupa'', izjavio je Ahmad Fawzi, njegov glasnogovornik.

''Sat vremena nakon isteka ultimatuma situacija je mirna na svim područjima'', kazao je za novinsku agenciju AFP Rami Abdel Rahman, predsjednik sirijskih posmatrača za ljudska prava.

Ukoliko se primirje održi, sljedeći korak je povlačenje vladinih snaga, tenkova i teškog naoružanja.

Mnoge zapadne zemlje se pribojavaju da Vlada Sirije neće dugo poštovati uslove primirja pa postoje planovi da se u Siriju pošalju mirovni posmatrači kako bi bili spriječeni novi sukobi.

U međuvremenu je nasilje nastavljeno sve do isteka ultimatuma. Najteže je pogođen grad Homs u kojem je poginulo najmanje 30 osoba.