Svijet
0

U Siriji 10 poginulih u zračnim napadima vojske na kamp s raseljenim osobama

FENA
Najmanje deset raseljenih Sirijaca je poginulo u srijedu u zračnim napadima vojske na siromašni kamp u kojem su živjeli u pokrajini Idleb (na sjeverozapadu), izvjestila je nevladina organizacija.

U gradu Homs (središnji dio), najmanje 37 osoba je povrijeđeno u napadu autobombe koja je pogodila alavitsku četvrt, saopćila je državna televizija. Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH) je izvjestio da je jedna osoba poginula.

"Režimska zračna vojska je izbacila dva bureta s eksplozivom na kamp raseljenih osoba u blizini mjesta Habit, ubivši deset raseljenih osoba i ranivši desetke drugih ", saopćio je OSDH.

Ove raseljene osobe potiču uglavnom iz Hame, jedne od najbrojnijih pokrajina pogođenih ratom koji uništava Siriju već tri godine, navodi OSDH.

U Homsu, trećem po veličini sirijskom gradu, u jednom napadu pogođen je el-Zahr, četvrt s većinskim alavitima, muslimanska heterodoksna zajednica kojoj pripada predsjednik Bašar el-Assad.

"Teroristi su detonirali autobombu u središtu četvrti el-Zahra, povrijedivši 37 ljudi, među kojima su djeca u teškom stanju, a pričinjene su i velike materijalne štete" objavila je televizija.

Ovaj napad se događa gotovo mjesec dana nakon dvostrukog napada ispred škole u kojem je poginulo 48 djece i četiri odrasle osobe u Akrami, drugoj alavitskoj četvrti.

Nakon ovog napada, dva visoka zvaničnika sigurnosti iz Homsa su dobila otkaz i demonstracije su se održale protiv guvernera pokrajine, optuženom da je lagao o broju poginulih.

Pobunjeničke četvrti Homsa, koje su jedno vrijeme zvali "glavnim gradom revolucije" protiv Assada, preuzeo je krajem aprila režim, nakon dvije godine opsade i bombardiranja.

Samo enklava Waer, narodna četvrt na sjeverozapadu grada, ostaje u rukama pobunjenika i vojska je bombarduje gotovo svakodnevno.