{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U septembru suđenje Župljaninu i Stanišiću

S
20.8.2009. u 16:02
0
0
U septembru suđenje Župljaninu i Stanišiću
0
U septembru suđenje Župljaninu i Stanišiću
Vijeće Tribunala u Haagu odredilo 14. septembar kao datum početka suđenja Stojanu Župljaninu i Mići Stanišiću, javlja BIRN - Justice Report.
Vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) zakazalo je predpretresnu konferenciju u slučaju Stojana Župljanina i Miće Stanišića 4. septembra 2009. godine, a početak suđenja deset dana poslije.

Prvobitno je bilo određeno da predpretresna konferencija bude 25. augusta, a početak suđenja šest dana nakon toga, ali je ovaj rok pomjeren "zbog administrativnih razloga".

Župljanin i Stanišić optuženi su za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja rata, udruženi zločinački poduhvat, te progone, istrebljenja, ubistva i druga nečovječna djela počinjena na području BiH od 1992. do 1995. godine.

Stanišić je u to vrijeme bio ministar unutrašnjih poslova tadašnje Srpske Republike BiH, a Župljanin član Kriznog štaba Srpske autonomne oblasti Krajina, te potom i savjetnik za unutrašnje poslove Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske, također optuženog za ratne zločine.

U odluci o početku suđenja ukida se odluka kojom je Mići Stanišiću dozvoljeno da privremeno boravi na slobodi, te mu se naređuje da se do 31. augusta vrati u pritvorsku jedinicu Tribunala u Haagu.

Stanišić se dobrovoljno predao u martu 2005. godine, od kada je u nekoliko navrata bio pušten na privremenu slobodu.

Župljanin je nakon nekoliko godina skrivanja uhapšen u Srbiji junu 2008. godine, te je to bio jedan od razloga zbog kojih mu Vijeće nije dozvolilo da početak suđenja čeka na slobodi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: