Human Rights Watch
0

U Saudijskoj Arabiji od februara uhapšeno više od 160 disidenata

FENA
Saudijske vlasti su od februara uhapsile više od 160 disidenata, među kojim je i pisac Nadhir al-Majid, saopćio je u srijedu Human Rights Watch (HRW) osudivši šutnju SAD-a i Europske unije u odnosu na "kršenje ljudskih prava".

HRW je u saopćenju izrazio žaljenje zbog činjenice da šefica evropske diplomatije Catherine Ashton nije javno govorila o ovim hapšenjima tokom nedavne posjete Saudijskoj Arabiji.

"Šutnja, nakon što je više od 160 disidenata zatvoreno, ne treba biti opcija za Bruxelles i Washington", istakao je u saopćenju Christoph Wilcke, istražitelj HRW-a za Bliski istok.

U saopćenju se navodi da je većina hapšenja izvedena u redovima šiitske manjine koja je posljednjih sedmica pokušavala da se demonstracijama izbori za političke reforme u istočnoj saudijskoj pokrajini.

"Kako se proširuje lista političkih zatvorenika (u Saudijskoj Arabiji), šutnja SAD-a i Evropske unije postaje sve zaglušnija", zaključio je Wilcke u saopćenju organizacije za zaštitu ljudskih prava čije je sjedište u New Yorku.