Ranjeno najmanje 60 osoba
0

U samoubilačkom napadu u Bagdadu poginula 31 osoba

FENA
Bombaš samoubica detonirao je eksploziv koji je postavio u svoj taksi u blizini šiitske pogrebne povorke u Bagdadu u petak ubivši 31 osobu i ranivši najmanje 60 osoba.

Posljednje žrtve povećale su broj poginulih u nasiljima na 400 od izbijanja političke krize u decembru u Iraku, javio je Reuters.

Bombaš samoubica aktivirao je eksplozivne naprave u svom vozilu kada se nalazio u blizini grupe ožalošćenih koji su prolazili pored male trgovačke ulice u većinski šiitskom naselju Zafaranija na jugu iračke prijestolnice.

Iračka šiitska vlada često krivi sunitske islamističke pobunjenike za napade na šiite, kazavši da žele potaknuti onu vrstu sektaškog pokolja u kojem je 2006. i 2007. godine ubijeno na desetine hiljada Iračana.

"Bio sam u staroj tržnici Zafaranija kada je povorka prolazila, i nedugo nakon što su prošli pored mene bomba je eksplodirala. Pomogao sam u evakuaciji povrijeđenih i poginulih", rekao je Ali Mohsen.

Sahrana se održavala za šiitskog agenta za nekretnine kojeg je naoružani napadač ubio dan ranije. Motiv ubistva nije jasan.

Međutim, čini se da je meta bombaša samubice bila sahrana, a raznio se u blizini prodavnica i tržnice da bi povećao broj poginulih u svom napadu, rekao je zvaničnik Kasim el-Musavi.

Sunitski pobunjenici često vrše napade na zgrade lokalne vlade i policijske stanice čime pokušavaju vlastima dokazati kako nisu sposobne da pruže sigurnost građanima.

Više od 320 osoba je ubijeno u Iraku od samog početka godine, a skoro 800 je ranjeno, što je dvostruko više nego prošle godine u januaru.