Svijet
0

U samoubilačkom napadu u Afganistanu ubijena dva strana vojnika i dva civila

FENA
U samoubilačkom napadu na vladin ured koji su čuvali afganistanski i NATO-vi vojnici u istočnom Afganistanu ubijena su dva vojnika iz Alijanse i četvorica su ranjena, saopćio je u utorak američki vojni portparol.

Bombaš se zario automobilom nakrcanim eksplozivom u kapije zgrade u oblasti Yaqubi pokrajine Khost u ponedjeljak, izazivajući rušenje stražarnice i zarobljavajući vojnike koji su bili u njoj, saopćili su zvaničnici.

Poručnik prve klase Brian Lamar, američki vojni portparol, izjavio je da su dva NATO-va vojnika ubijena i četiri ostala su ranjena u napadu. Lamar nije želio objaviti nacionalnost vojnika. Većina vojnika iz međunarodnih snaga u pokrajni Khost su Amerikanci.

U eksploziji su također ubijena dva afganistanska civila i ranjena su tri afganistanska policajca, saopćio je pokrajinski policijski načelnik, general Mohammad Ayub.

Napad se desio na zgradu afganistanske vlade unutar kompleksa u kojem je također smještena jedinica s američkim vojnicima.

Militanti redovno koriste samoubilačke i napade bombama podmetnim kraj cesti u svojoj borbi protiv afganistanskih i stranih trupa u zemlji.

Prošla je godina bila najpogibeljnija u Afganistanu od američke invazije u 2001. Više od 6.500 ljudi - većinom militanata - ubijeno je u nasilju povezanim s pobunom, sudeći po računici Associated Pressa.