Irak
0

U samoubilačkom napadu na šiite poginulo 38 ljudi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U samoubilačkom bombaškom napadu na šijitske hodočasnike u iračkom gradu Samari u subotu je ubijeno 38 osoba, među kojima ima žena i djece, a povrijeđeno ih je još 74, saopćili su irački dužnosnici.

Ahmed Abdul-Jabbar, zamjenik guvernera pokrajine Salahudin, izjavio je za Reuters da je napad izveo bombaš samoubica koji je nosio prsluk s eksplozivom, a aktivirao ga je na autobusnoj stanici prepunoj šiitskih hodočasnika u trenutku kada je jedan irački vojnik pokušao da ga zaustavi.

Neimenovani vojni izvor iz Samare je saopćio da se u prsluku koji je bombaš samoubica nosio nalazilo najmanje 10 kilograma eksploziva.

Prethodno je u četvrtak osam ljudi poginulo, a 30 opovrijeđeno kada je bombaš-samoubica napao grupu šiitskih hodočasnika koji su išli u Samaru, gdje obilježavaju godišnjicu smrti Hasana al-Askarija, jednog od 12 imama koji se smatraju duhovnim i političkim nasljednicima poslanika Muhameda.

Sunitski pobunjenici često su posljednjih godina izvodili napade na šiite, čiji su vjerski praznici bili zabranjeni tokom vladavine Saddama Husseina, koji je bio sunit.