Svijet
0

U samoubilačkim napadima u Iraku poginule 143 osobe

NINA
Najmanje 143 osobe su poginule, a više od 500 je ranjeno u koordiniranim napadima na šijitsku džamiju u Bagdadu i na vjernike u Kerbali, izjavio je danas jedan od generala američke vojske u Iraku, brigadni general Marc Kimmit.

Kimmit je također naglasio da su napade izvela trojica napadača samoubica, dok je osiguranje bagdadske džamije ranije izjavilo da su za eksplozije odgovorna četvorica bombaša samoubica, koji su digli sebe u zrak u intervalu od nekoliko sekundi.

U napadu na džamiju u Bagdadu život je izgubilo 58 civila, dok je u Kerbali poginulo 85 osoba, rekao je Kimmit, prenijela je agencija AP.

Agencija ItarTass prenijela je da je Kimmit iznio pretpostavku da je jedan od organizatora napada bio jordanski državljanin Abu Musab al-Zarkavi, za kojeg se sumnja da je jedan od rukovodioca Al-Qaide.

Istovremeno, agencija DPA je javila da je jedan američki vojnik poginuo, a jedan ranjen kada je na njihovo vozilo u blizini Bagdada bačena eksplozivna naprava kućne izrade.

Agencija AP prenijela je da su dva američka vojnika danas zadobila lakše ozljede kada je na njihovu bazu u Tikritu ispaljena raketa.