Istraga CNN-a
75

U SAD uvezene desetine miliona korištenih medicinskih rukavica

B. R.
Na Tajlandu se peru korištene medicinske rukavice, a potom prodaju (Foto: EPA-EFE)
Na Tajlandu se peru korištene medicinske rukavice, a potom prodaju (Foto: EPA-EFE)
CNN je objavio da su Sjedinjene Američke Države tokom pandemije koronavirusa uvezle desetine miliona korištenih medicinskih rukavica.

U skladištu na periferiji Bangkoka pronađene su vreće u kojima su bile korištene rukavice. Jasno je bilo da su prljave - neke od njih krvave. U blizini vreća bila je plastična posuda ispunjena plavom tečnošću i u kojoj je bilo nekoliko pari rukavica.

Nadležni na Tajlandu u decembru prošle godine saopćili su da su radnici migranti pokušali očistiti rukavice kako bi izgledale kao nove.

U ovoj državi postoji više skladišta kojima se pokušava zadovoljiti potražnja, koja je eksplodirala tokom pandemije, za medicinskim rukavicama i dobro zaraditi. Prema pisanju CNN-a, ovakve rukavice uvozile su se i u SAD a sve zbog nestašice.

Novinarskom istragom je utvrđeno da su Amerikanci uvezli desetine miliona korištenih rukavica. CNN se poziva na podatke kompanija koje su uvozile ovaj proizvod i tvrdi da je ovo samo vrh ledenog brijega. U međuvremenu počela je kriminalistička istraga u SAD-u i na Tajlandu.

Stručnjaci smatraju da je industrija koja se bavi proizvodnjom ove robe puna prevara. Među tim stručnjacima je i Douglas Stein koji je upozorio da je to trenutno "najopasnija roba na planeti Zemlji".

"U SAD se uvozi velika količina loših proizvoda", ukazao je i dodao da se tek sada počinju shvaćati velike posljedice uvoza korištenih rukavica.

Uprkos riziku po zdravstvene radnike i pacijente, američki propisi za uvoz medicinskih sredstava suspendovani su na vrhuncu pandemije i suspenzija je još na snazi.

Jedna američka kompanija je u februaru i martu ove godine upozorila dvije institucije - carinu i Agenciju za hranu i lijekove (FDA) da je iz Tajlanda dobila nekvalitetne i prljave rukavice. Uprkos tome, u sljedećih nekoliko mjeseci iz Tajlanda je isporučeno još desetine miliona takvih rukavica.

Iz FDA su u odgovoru za CNN naveli da ne mogu komentarisati pojedinačne slučajeve, ali da su, kako su istakli, poduzeli niz mjera da zaustave oni koji prodaju neodgovarajuće proizvode.