Prava epidemija
8

U SAD-u zabilježen najveći broj slučajeva ospica od 2000. godine

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Epidemija ospica nastavlja se širiti Sjedinjenim Američkim Državama. Virus je pronađen u 22 države, a zdravstveni dužnosnici potvrdili su više od 700 slučajeva.

Više od 500 od 704 slučaja ospica zabilježena su kod osoba koje nisu vakcinisane, izvjestio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Hospitalizirano je 66 osoba.

Oko 400 slučajeva zabilježeno je u New Yorku i predgrađima ovog grada, a epidemija se proširila u Detroit.

Broj zaraženih sve je veći i u Los Angelesu, a na stotine studenata na dva univerziteta u Los Angelesu stavljeni su u karantenu zbog izloženosti ospicama.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da je ovo najveći broj slučajeva ospica u SAD-u od kada je 2000. godine proglašeno da je eliminisan virus te zarazne bolesti. 1994. godine zabilježena sun 963 slučaja.

Iako su ospice 2000. godine eliminisane iz SAD-a to ne znači da virius nije kontinuirano prisutan tokom cijele godine. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da se epidemije događaju zbog putnika koji dolaze u SAD iz zemalja u kojima ospice još uvijek postoje poput Ukrajine, Izraela i Filipina.

"Moramo se udružiti kao nacija kako bismo ponovno eliminisali ospice", rekao je Robert Redfield, direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Zajednice su počele preduzimati vanredne mjere kako bi usporile stopu infekcije i širenja epidemija.