Pozvao na jedinstvo
0

U SAD-u više od pola miliona umrlih od korone, Biden održao komemoraciju za žrtve

A. B.
Biden je pozvao Amerikance da se pridržavaju epidemioloških mjera (Foto: EPA-EFE)
Biden je pozvao Amerikance da se pridržavaju epidemioloških mjera (Foto: EPA-EFE)
Američki predsjednik Joe Biden predvodio je u ponedjeljak komemoraciju umrlih u pandemiji koronavirusa u trenutku kada SAD prelazi tužan prag od 500.000 preminulih od posljedica zaraze.

Tom prilikom, Biden je pozvao Amerikance da zaborave na razlike i zajednički se bore protiv pandemije.

"Danas obilježavamo zaista tmurnu prekretnicu koja slama srca – 500.071 umrlog. Više je Amerikanaca umrlo u ovoj pandemiji u jednoj godini nego zajedno u Prvom i Drugom svjetskom ratu i vijetnamskom ratu", kazao je Biden.

Naveo je da razumije tugu onih koji su izgubili najdraže te da je su rane i dalje svježe bez obzira na to kada se taj nemili događaj desio.

"Proći ćemo kroz sve ovo obećavam vam. Molim vas da nam se pridružite u toj borbi kako bismo se svi zajedno mogli izliječiti te da pokažemo da i u tami postoji svjetlo. Ovaj će narod ponovo biti sretan", dodao je.

Biden, potpredsjednica Kamala Harris, Prva dama Jill Biden i Drugi gospodin Doug Emhoff održali su minutu šutnje ispred Bijele kuće nakon predsjednikova obraćanja, stojeći okruženi brojnim zapaljenim bijelim svijećama.

Biden je naložio da se na saveznim institucijama, vojnim zgradama i diplomatskim misijama pet dana vijori zastava spuštena na pola koplja u čast preminulih od posljedica koronavirusa.

Biden je pozvao na pridržavanje epidemioloških mjera prije svega na držanje distance i nošenje maski te savjetovao svim Amerikancima da se vakcinišu kada na njih dođe red.

"Moramo okončati politiku nedostatka informacija koja je podijelila porodice, zajednice i zemlju. To nas je već do sada stajalo toliko puno života. Moramo se protiv toga boriti zajedno kao jedan narod, kao SAD", naveo je Biden.

SAD je u ponedjeljak prešao neslavan prag od 500.000 umrlih u pandemiji nakon malo više od godine otkako je prva žrtva koronavirusa umrla u okrugu Santa Clara u Kaliforniji.

"U ovom svečanom trenutku sjećamo se našeg gubitka i odlaska naših najmilijih. Mi kao nacija moramo ih sačuvati u uspomeni kako bismo mogli početi iscjeljivati, ujedinjavati i pronaći svrhu da kao jedna nacija pobijedimo pandemiju", poručio je Biden.

CNN piše da je ovakav Bidenov pristup znatno drugačiji od njegovog prethodnika Donalda Trumpa koji je često isticao da se SAD uspješno bori protiv pandemije te da je prva u tome, dok s druge strane, nikada nije na ovakav način odavao počast žrtvama.