Svijet
0

U SAD-u uhapšena vodeća aktivistica pokreta protiv rata u Iraku

NINA
Amerikanka koja je pokrenula pokret protiv rata u Iraku uhapšena je u ponedjeljak dok je prosvjedovala ispred Bijele kuće u Washingtonu.

Cindy Sheehan i još nekoliko desetaka prosvjednika posjedali su na pločnik nakon što su marširali Avenijom Pennsylvania. Policija ih je upozorila tri puta da krše zakon time što odbijaju da se pomjere, a zatim ih je počela hapsiti, prenio je AP.

Najprije su uhapsili Sheehan (48) koju su policajci odveli u policijsko vozilo, dok su ostali prosvjednici skandirali "Čitav svijet vas gleda".

Sin Cindy Sheehan, Casey, poginuo je prošle godine u ratu u Iraku u zasjedi u predgrađu Bagdada.

Sheehanova je privukla pažnju svjetske javnosti prošlog mjeseca svojim 26 dana dugim bdijenjem ispred teksaškog ranča predsjednika SAD-a Georgea Busha.

Cindy Sheehan se nalazila među nekoliko stotina prosvjednika koji su jučer marširali oko Bijele kuće, a onda se zaustavili ispred i počeli pjevati i "Zaustavite rat odmah!".

Ovi prosvjedi su dio širih antiratnih aktivnosti koje je organizirala grupa "Ujedinjeni za mir i pravdu", od kojih su najveći održani proteklog vikenda u više američkih gradova.