Nakon 24 godine
86

U SAD-u uhapšen Sead Miljković za kojim zbog ratnih zločina traga Interpol, krio se pod drugim prezimenom

I. M.
Policija savezne države Tennessee (Foto: EPA-EFE)
Policija savezne države Tennessee (Foto: EPA-EFE)
Posljednje 24 godine Sead Dukić je živio miran život sa suprugom i kćerkom, smješten u maloj kući u Tennesseeju. Ali ranije ovog mjeseca, imigracioni policajci su upali u njegovu kuću tvrdeći da njegovo rođeno prezime nije Dukić, već Miljković.

U optužnici i nalogu za pretres koji je otpečaćen prošle sedmice stoji da se nalazi na Interpolovoj crvenoj listi i da ga traže vlasti u Bosni i Hercegovini zbog počinjenja ratnih zločina tokom rata u BiH.

Iako je možda mogao da promijeni ime, nije mogao da promijeni ni lice ni otiske prstiju. Njegovi biometrijski markeri pomogli su u potvrđivanju njegovog pravog identiteta, navodi DHS, koji je rekao da je koristio softver za prepoznavanje lica i otisak prsta kako bi uporedio američke podatke za Dukića sa bosanskohercegovačkim dosijeima za Miljkovića.

Sada se suočava s optužbom da je dao lažne izjave prilikom podnošenja zahtjeva za američki pasoš. Nejasno je da li će se i njemu suditi za ratne zločine. Ni branilac optuženog, ni DHS nisu dali komentar u vrijeme objavljivanja. Interpol nije odgovorio na zahtjev za komentar lista "Forbes".

U zahtjevu za pretres njegovog doma u East Ridgeu, DHS je tvrdio da je on ranije dva puta pokušao podnijeti zahtjev za ulazak u SAD tokom 1990-ih pod imenom Miljković, a treći put je pokušao 1999. godine koristeći prezime Dukić. Posljednji je bio uspješan i od tada Dukić prolazi ispod radara vlasti.

Forbes je mogao pronaći malo toga u historiji zanimanja ili bilo kakvim profilima na društvenim mrežama za optuženog. Ni u krivičnoj prijavi ni u naredbi za pretres ovog slučaja nije navedeno kako je i zašto je identifikovan kao osumnjičeni.

Posljednjih mjeseci razne agencije vrše nadzor nad njegovom kućom, sa službenicima na zemlji i avijacijom Carinske i granične zaštite koja posmatra s neba. Na ulici je postavljena i stubna kamera, pošto su agenti posmatrali osumnjičenog kako se vozi do i iz kuće.

Kada su Istrage Državne sigurnosti izvršile raciju u kući, zaplijenile su, između ostalog, "strano vojno odijelo", srpsku zastavu i plan leta za Zagreb, prema dokumentu o izvršenju naloga za pretres.

Na suđenju Sakibu Dautoviću pred Kantonalnim sudom u Bihaću za zločine u Velikoj Kladuši 2012. godine svjedok Enver Hrnčić, bivši pripadnik Jedinice za obezbjeđenje objekata i ličnosti APZB-a, rekao je da je znao neke od zarobljenika te je od poznanika čuo da ih je tukao Sead Miljković.