Kandidati za predsjednika
42

U SAD-u se odvija utrka, ali u gafovima: Biden pomiješao Gazu i Ukrajinu, Trump spominjao Obamu

V. K.
Joe Biden i Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden i Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Iako se može reći kako je američki predsjednik Joe Biden svojevrsni šampion u gafovima, čini se kako ovakve situacije nisu strane ni njegovom najvećem rivalu - Donaldu Trumpu.

Naime, na skupu koji je održan u Virginiji Donald Trump je okupljenim simpatizerima govorio o planovima ukoliko postane predsjednik, a također se osvrnuo i na rad aktuelnog predsjednika Bidena.

Ipak, ono što je zabrinulo mnoge jeste to da je Trump tokom svog govora pomiješao Bidena i bivšeg američkog predsjednika Baracka Obamu dok je govorio o odnosima s Rusijom.

"Putin ima toliko malo poštovanja prema Obami da počinje da se bavi nuklearnom retorikom. Čuli ste to. Nuklearno. Danas Putin govorio o nuklearnom oružju", rekao je Trump okupljenima u Richmondu.

Prema pisanju Guardiana, publika je utihnula kada je Trump spomenuo Obamu, bivšeg predsjednika koji je napustio ovu funkciju prije više od sedam godina. Također, ovo je treći put da je Trump napravio sličnu grešku u posljednjih šest mjeseci.

Ostali gafovi bivšeg predsjednika uključuju i to da je pomiješao republikansku rivalku Nikki Haley s bivšom predsjednicom Predstavničkog doma SAD-a Nensi Pelosi.

Da stvar bude gora za Amerikance, dan ranije gaf je napravio i predsjednik SAD-a Joe Biden. U razgovoru s medijima, Biden je dva puta Gazu zamijenio s Ukrajinom te je najavio kako će SAD iz aviona ispustiti pomoć Ukrajini, umjesto Gazi.