Svijet
26

U SAD-u postoji više muzeja nego objekata Starbucksa i McDonaldsa zajedno

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U Sjedinjenim Američkim Državama postoji blizu 11.000 objekata Starbucksa i McDonaldsa. Ipak, čak i kad se saberu sve lokacije ova dva lanca, to nije ni blizu ukupnom broju muzeja, piše The Washington Post.

Institut za muzeje i biblioteke, nezavisna institucija koja se bavi registriranjem broja i tipova muzeja, nedavno je objavio podatke da u Sjedinjenim Državama postoji blizu 35.000 aktivnih muzeja, što je dvostruko više u odnosu na period prije dvadesetak godina.

Kad se spomene riječ muzej većina pomisli na velike komplekse kakvi su Smithsonian ili Guggenheim, ali novi podaci pokazuju da najveći broj američkih muzeja čine mali kompleksi koje vodi samo nekoliko osoba.

Od 25.000 muzeja koji su dostavili finansijske izvještaje, 15.000 ih ima godišnje prihode manje od 10.000 dolara.

Ti mali muzeji su doslovno svugdje. Kada se pogleda mapa rasprostranjenosti muzeja, najviše ih se nalazi u Los Angelesu. Ovaj grad ima ukupno 681 muzej, dok ih New York ima 414.

No, čak i sasvim mala mjesta imaju svoje muzeje. Jedno od njih je i okrug Storey u Nevadi. Sa samo 3.942 stanovnika ovaj okrug ima 11 muzeja. Muzej ima i okrug Loup u Nebraski, a u ovom mjestu živi samo 576 stanovnika.

Ono što se može primijetiti jeste da su većina muzeja, ustvari, udruženja historičara i ljubitelja prošlosti. Iako relativno mali, ti objekti imaju značajnu ulogu u spoznaji prošlosti nekog mjesta.