Teška situacija
0

U ruskoj regiji nadomak Kazahstana naređena evakuacija zbog poplava

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vlasti u regionu Kurgan na ruskom Uralu naredile su u subotu evakuaciju iz nekoliko okruga zbog porasta nivoa rijeka, nakon što su se velike snježne padavine otopile i jaka kiša je pala na tlo koje je već rastopljeno prije zime.

Ruski region Urala i sjeverni Kazahstan često trpe poplave u ovo doba godine, ali ove godine doživljavaju najgore u sjećanju, a vlasti u Kurganu kažu da je nivo rijeke Tobol već premašio najviši nivo od 1994. godine.

"Sada je vrijeme za prikupljanje stvari i dokumenata i pronalaženje mjesta za kućne ljubimce", poručile su vlasti u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, pozivajući ljude da napuste opasna područja.

Kurgan je dom ključnog dijela ruskog vojno-industrijskog kompleksa - džinovske fabrike koja proizvodi borbena vozila pješadije za vojsku, za kojima je velika potražnja u Ukrajini gdje su ruske snage u ofanzivi u nekim područjima.

Nije bilo izvještaja da je fabrika Kurganmashzavod do sada bila pogođena.

Novinska agencija TASS, pozivajući se na hitne službe, saopćila je da se očekuje da će nivo vode u Tobolu dostići vrhunac u naredna dva do tri dana.

U Orenburgu, još jednoj regiji pogođenoj poplavama, nivoi vode se povlače, navode tamošnje vlasti.

U petak je rafinerija nafte Orsk, koja je prekinula proizvodnju zbog poplava, nastavila proizvodnju goriva. Rafinerija, koja se nalazi u regionu, ranije je proglasila višu silu u isporuci goriva od 8. aprila.