Povezuju ga s Wagnerom
54

U Rusiji uhapšen general Surovikin koji je znao da će Prigožin pokrenuti oružanu pobunu

S. M.
Prema pisanju medija The Moscow Times ruske vlasti uhapsile su generala Sergeja Surovikina. List se pozvao na dva izvora bliska ministarstvu odbrane Rusije koji su govorili pod uvjetom da ostanu anonimni.

Ministarstvo odbrane još nije komentarisalo navodno hapšenje Surovikina, koji nije viđen u javnosti od subote, dana kada je šef Wagner grupe Jevgenij Prigožin pokrenuo oružanu pobunu protiv ruskog vojnog vrha.

"Za nadležne situacija s njim nije bila ok. Ne mogu ništa više da kažem”, rekao je jedan od izvora.

Prema drugom izvoru, hapšenje je izvršeno u kontekstu pobune Prigožina.

"Očigledno je on (Surovikin) izabrao Prigožinovu stranu tokom ustanka i oni su ga uhvatili", rekao je izvor.

Na pitanje gdje se general trenutno nalazi, sagovornik The Moscow Timesa rekao je da takvu informaciju ne komentarišu ni u internim kanalima ministarstva.

Ranije u srijedu, vojni bloger Vladimir Romanov rekao je da je Surovikin priveden u nedjelju, dan nakon prekinute Prigožinove pobune. Romanov je tvrdio da se Surovikin sada nalazi u moskovskom pritvorskom centru Lefortovo.

Aleksej Venediktov, glavni urednik zatvorene radio stanice Eho Moskvi, napisao je na Telegramu da Surovikin nije bio u kontaktu sa svojom porodicom već tri dana i da njegovi čuvari ne reaguju.

New York Times je u utorak izvijestio, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, da je Surovikin prethodno znao za Prigožinov plan da podstakne pobunu protiv ruskog vojnog vrha.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u srijedu je odbacio izvještaj kao "spekulacije" i "tračeve", sugerišući da Putin nije popustio pred Prigožinovim zahtjevima za neposrednu rekonstrukciju ruskog vojnog vrha.

Wagnerova pobuna pokrenula je najozbiljniju sigurnosnu krizu u Rusiji u posljednjih nekoliko decenija prije nego što je Prigožin pristao da se povuče u subotu uveče u zamjenu za imunitet u egzilu, kao dio dogovora koji je posredovao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Surovikin je komandovao ruskim snagama u Ukrajini tri mjeseca između oktobra 2022. i januara 2023. dok ga nije zamijenio načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov.