Svijet
0

U Rusiji tokom 2006. u rasističkim napadima 54 mrtvih

FENA
Najmanje 54 osobe su ubijene u napadima rasističke prirode tokom 2006. u Rusiji, saopćila je Galina Kojevnikova, zamjenica direktora ruskog centra za analitiku Sova, specijaliziranog za nacionalizam, a navodi je ruski dnevni list Novija Izvestia.

Prema ovoj asocijaciji, ukupno 520 osoba su bile žrtve rasističkih napada.

"Prema našim statističkim podacima, dnevno su u Rusiji žrtve napada jedna do dvije osobe", rekla je Kojevnikova, koja je precizirala da se radi samo o podacima do kojih je centar imao pristupa.

"Napadi su postali rutina. I bit će ih još, jer se ništa ne radi da se smanji njihov broj. U obratnom slučaju, ovi zločini se radikaliziraju", dodala je ona, rekavši da su dosad uglavnom korišteni "eksplozivi i vatreno oružje".

Prema statistikama objavljenim u knjizi koju je izdao centar, nazvanoj "Ruski nacionalizam", 36 osoba je smrtno stradalo, a 399 je povrijeđeno u Rusiji u 2005. u rasističkim napadima.

Napadi na strance, koji se često pripisuju radikalnoj desnici, uglavnom ciljaju azijske ili afričke studente, ali i državljane zemalja bivšeg SSSR-a, posebno iz centralne Azije ili Kavkaza.

Ruska policija i pravosuđe obično prešućuju rasistički karakter napada.