{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Rusiji šest miliona narkomana

N
NINA
20.7.2005. u 20:30
0
1
U Rusiji šest miliona narkomana
0
U Rusiji šest miliona narkomana
U Rusiji je broj narkomana u posljednjih 10 godina povećan devet puta i sada premašuje šest miliona, objavila je danas Federalna služba za kontrolu prometa narkotika.
Službeno je registrirano 493.000 narkomana, ali je prema podacima ministarstva za Prosvjetu i nauku njihov stvaran broj uživatelja droga šest miliona.

Prema istim izvorima, ukupni opseg narkotržišta u Rusiji kreće se između 10 i 15 milijardi dolara godišnje.

Službe za borbu protiv narkomanije posebno su zabrinute činjenicom da 80 posto narkomana koristi teške droge, posebno heroin.

FSKN će sutra na sjednici vlade prezentovati nacrt programa borbe protiv narkomanije i nezakonitog prometa narkotika za sljedeće četiri godine, za koji će do 2009. biti izdvojeno tri milijarde rubalja.

Prema tom programu, narkomane treba izvući iz "ilegale" i liječiti, a u tom cilju predlaže se otvaranje specijalnog školsko-metodološkog centra u Moskvi s podružnicama u unutrašnjosti za obrazovanje stručnjaka koji se na različite načine bave problemom narkomanije.

Također se predviđa stvaranje "sigurnosnog pojasa" oko Afganistana, kao jednog od glavnih izvora krijumčarenja droge na teritoriju Rusije.

Najvažnije je da se potkopaju ekonomski temelji kriminalnim strukturama koje rasturaju narkotike pa je zato nedopustivo da narkobosovi i kada ih osude zadržavaju imovinu stečenu na prometu droge, upozorio je FKSN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: