Ustavne reforme
27

U Rusiji se razmatra davanje imuniteta predsjednicima nakon napuštanja dužnosti

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski predsjednici mogli bi biti imuni od krivičnog progona nakon što napuste dužnost, a na osnovu predložene ustavne reforme.

Kako piše Reuters, prijelog je uputila parlamentarna radna grupa koji je uslijedio nakon što je Vladimir Putin prošlog mjeseca objavio široke reforme političkog sistema koje bi mogle ukinuti neke ovlasti predsjednika.

Takve Putinove incijative, nakon kojih je uslijedilo rekonstrukturiranje vlade, u široj javnosti se smatraju sredstvom koje bi mu omogućilo produžetak vladavine nakon isteka njegovog predsjedničkog mandata 2024. godine.

"Prijedlozi parlamentarne radne grupe uključuju davanje imuniteta bivšim predsjednicima od krivičnog progona. Predsjednik Rusije, kada mu isteknu sve ovlasti, dobija imunitet", rekao je visoki dužnosnik Pavel Krašenikov koji je i kopredsjedavajući grupe.

Dmitrij Peskov glasnogovornik Kremlja rekao je novinarima da u ovoj fazi neće komentarisati prijedlog radne grupe.

Krašenikov je ranije ovoh mjeseca rekao da bi ruski predsjednici mogli biti doživotni senatori nakon njihovog mandata. Zastupnici u donjem i gornjem domu parlamenta imuni su protiv krivičnog gonjenja prema ruskom zakonu.

Radna grupa je već iznijela niz drugih prijedloga, uključujući i onaj koji bi Putinov opis posla promijenio u Vrhovnog vladara sa šefa države.

Donji dom parlamenta Rusije već je podržao predložene Putinove reforme na glasanju prošlog mjeseca.

Da bi prijedlozi grupe bili usvojeni, mora ih odobriti donji dom parlamenta u dva dodatna glasa prije nego što ih gornji dom izglasa, pregledaju regionalni parlamenti, a onda ih potpiše Putin.

Putin je rekao da će se o predloženim izmjenama glasati na nivou države, ali datum tek treba odrediti.