Dimitrij Medvedev
0

"U Rusiji se ne poštuju osnovna prava"

FENA
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev priznao je u razgovoru sa španskim novinarima da se u Rusiji ne poštuju neka "osnovna" prava.
  • Nažalost, nismo uspjeli u tome da se neka osnovna prava poštuju, izjavio je ruski predsjednik navodeći "zaštitu osobe od zločina, poštivanje njenog privatnog života i zaštitu imovine.

Ove izjave dolaze nekoliko dana prije novog suđenja ruskom oligarhu Mihailu Hodorkovskom, čija je presuda 2005. godine na osam godina zatvora interpretirana kao uklanjanje potencijalne opozicije. Posmatrači će pratiti novo suđenje koje je testiranje stava Kremlja prema ljudima iz opozicije.

Udruženja za zaštitu ljudskih prava koja su kritizirala mnogobrojna kršenja ljudskih prava u Rusiji dok je predsjednik bio Vladimir Putin, koji je danas premijer, nadaju se da će Dmitrij Medvedev, pravnik po profesiji, reformirati ruski pravni sistem.

Medvedev je kazao da će se redovno sastajati s braniteljima ljudskih prava. - Siguran sam da će biti izrečene stvari neugodne za državu, kazao je on.

On je izjavio da je ipak "impresioniran" napretkom koji je Rusija napravila u domenu prava nakon rušenja Sovjetskog saveza krajem 1991. godine.

  • Prije nekoliko decenija, bilo bi smiješno i postaviti pitanje: kakva su bila ljudska prava u Sovjetskom savezu, rekao je.