Svijet
0

U Rusiji proglašen dan žalosti

Sarajevo-x.com
Ruski avion A-310 srušio se u nedjelju ujutro na sibirskom aerodromu, ubivši najmanje 122 osobe, dok ih je preko 50 zadobilo povrede, izvještavaju ruske agencije.

Avion je skliznuo sa piste i udario u okolne zgrade prilikom slijetanja na Irkutsk aerodrom oko 3 sata ujutro po lokalnom vremenu. Nakon udarca u zgradu, avion se zapalio. Tek nakon dva sata intenzivnog gašenja, vatrogasne jedinice su uspjele ugasiti požar.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Prema podacima koje je objavilo rusko ministarstvo, 204 osobe su bile u avionu, od toga 193 putnika, 8 članova posade i tri osobe čija se imena nisu nalazila na putnim listama. Isti izvor navodi da je 122 ljudi poginulo, 58 smješteno u bolnicu, 12 poslano kući, dok se traga za još 12 putnika. Među putnicima je bilo 12 stranih državljana, od toga troje iz Njemačke, troje iz Kine, dvoje iz Poljske, dvoje iz Azerbejdžana i dvoje iz Bjelorusije.

Crna kutija je pronađena i predana Irkutskom regiolanom tužilaštvu, javili su lokalni mediji. Za sada se pretpostavlja da su tehnička neispravnost aviona i ljudska pogreška uzrok nesreće.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Ovo je četvrta avionska nesreća u Irkutsku u posljednjih 12 godina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je proglasio 10. juli danom žalosti, javljeno je iz Kremlja.